Burgerraadslid

Jan Lok

Wie is …….. Jan Lok……. de ervaren kracht met historie…….. van de PvdAlblasserdam

Op 8 juli 1950 geboren in de mooie, toen krap 23.000 inwoners tellende, Hanzestadje Zutphen.

De politiek is er met de paplepel ingegoten. Beide opa’s waren politiek behoorlijk actief.
Opa Lok, gereformeerd en een ras AR-er, wat conservatief maar wel sociaal.
Opa Schoppers een voorvechter die op de barricaden stond voor de SDAP. Beiden waren fel en er is bij ons thuis wat af gediscussieerd.

Na de middelbare school naar de HTS om daar procestechniek te leren (dat heet tegenwoordig studeren geloof ik). Toen ik van de HTS afkwam stond Philips als het ware bij de poort ongeduldig te wachten om je in te lijven, ja .. ja tijden zijn verandert. Bij Philips altijd in de ontwikkeling gezeten, Ph. Electrologica, Ph. PlanQ en Medical Systems.

In 1981 zelfstandige geworden en vanuit Eindhoven naar het westen getrokken, Alblasserdam dus.
Inmiddels getrouwd en trotse vader. Helaas na een paar jaar sloeg het noodlot toe. Zeer ernstig ziek en een fors auto-ongeluk. Na jaren van tobben, mindervaliditeit ging het weer berg op. Ik leerde mijn huidige partner kennen. Een “moord” vrouw. De gezondheid ging fors vooruit, ik kon afscheid nemen van mijn krukken. Samen konden en kunnen we de wereld aan.

Inmiddels had ik samen met het welzijnswerk vanuit de toenmalige Stichting Alblasserdamse Gemeenschap de st. Anders Dan Anders, een project voor werkloze jeugd, opgericht.
Overigens een stichting die toen al paste in de toekomstige “participatie” maatschappij” omdat zij de jongeren werk liet doen bij mensen die niet (meer) zelf in staat waren om bv. de tuin te onderhouden, ramen te lappen of boodschappen te doen.

Van hieruit was het een kleine stap naar de in oprichting zijnde politieke partij Progressieve Samenwerking Alblasserdam. Een uiterst sociale progressieve partij die na een flink aantal jaren is gaan samenwerken, één raadsperiode in de Samenwerking Progressief Alblasserdam, en nu is opgegaan in de Partij van de Arbeid. Een prachtige leerschool voor het sociale politieke werk. Na actief te zijn geweest in de Raad en/of commissies voor PSA en SPA nu al weer jaren actief als Raads- of Burgerlid voor de PvdA. Kortom, jaren ervaring en historie kan men mij niet ontzeggen.

Buiten de PvdA bezigheden ben ik nu werkzaam bij de Sociale Werkplaats, zelfstandig adviseur bij Integraal Ondernemen Drechtsteden en voorzitter van de WSW-raad Drechtsteden.